7. Меѓународен философски дијалог
„Исток – Запад“

Во периодот 5-7 октомври ќе се одржи 7. Меѓународен философски дијалог „Исток – Запад“ во Скопје и Свети Николе. Годинава темата на дијалогот гласи: „Наследството на античката филозофија како мост меѓу Исток и Запад“ (THE HERITAGE OF ANCIENT PHILOSOPHY AS A BRIDGE BEETWEN EAST AND WEST). Организаторите на оваа реномирана меѓународна филозофска дијалошка платформа, Филозофското друштво на Македонија, Македонската наука на науките и уметностите (МАНУ), Меѓународниот славјански универзитет „Гаврило Романович Державин“, Свети Николе – Битола и Филозофскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје најавија учество на 23 филозофи/истражувачи од 12 земји: Гашпер Пирц и Гаја Лукач Чуфер (Словенија), Евангелос Д. Протопападакис и Ахилеас Клеизурас (Грција), Предраг Чичовачки и Александар Ускоков (САД), Даниил Дорофеев и Роман Светлов (Русија), Ернесто Хедереро дел Кампо (Шпанија), Виорел Визуреану (Романија), Сердар Озтурк (Турција), Драган Проле (Србија), Дарко Ѓого (Босна и Херцеговина), Васил Глухман (Словачка), Александар Стаматов (Тајван) и (Владо Камбовски, Витомир Митевски, Бошко Караџов, Игор Радев, Јасмина Поповска, Трајче Стојанов, Љубомир Гајдов и Вангел Ноневски (Македонија).

 

Отворањето е во МАНУ на 5 октомври (среда) со почеток во 10 часот. На 6-7 октомври ќе се одржат уште четири сесии во просториите на Меѓународниот славјански универзитет „Гаврило Романович Державин“ во Свети Николе.

Програма: https://drive.google.com/file/d/1dG-wp_ZsVieYVaIRcWjM_Zw_Ck3a35eF/view?usp=sharing

Апстракти: https://drive.google.com/file/d/1x6W2QvTl3AVGuiQDpE7evgsiMJlUDFq_/view?usp=sharing

 

 

 

 

You may also like...