Филозофско друштво на Македонија Блог

ПРЕДАВАЊЕ ЗА КАНТ

На 10 јуни (понеделник, 12 ч.) во Слушална 8, на Филозофскиот факултет, д-р Иван Миленковиќ (Србија) ќе одржи предавање на тема: „Кантовата недруштвена друштвеност (ungesellige Geselligkeit)“. Предавањето е дел од Придружната програма на 14....

СВЛ: НАГРАДЕНИ ЕСЕИ

На 3 јуни во Кинотеката на С. Македонија се одржа свечено доделување на наградите од циклусот натпревари (2024) за средношколците, односно: Државниот натпревар по филозофија, македонскиот натпревар за Филозофската олимпијада и за Најдобар фил(м)ософски...

XXXII Меѓународна филозофска олимпијада

Во периодот 16-19 мај во главниот град на Финска, Хелсинки, се одржа 32-та Меѓународна филозофска олимпијада (International Philosophy Olympiad, IPO). На неа зедоа учество 110 учесници од 52 држави, меѓу кои и двете ученички,...

Повик за учество на 7. Меѓународен симпозиум „Филозофија и филм“ (Турција)

Информираме за Повикот за учество на 7. Меѓународен симпозиум „Филозофија и филм“ што го органзизираат нашите пријатели од списанието „SineFilozofi“ (Турција). Од оваа година Филозофското друштво на Македонија е партнер во организацијата на симпозиумот,...

11. Студентска конференција

На 9 мај 2024 година (четврток), во Салата за седници на Филозофскиот факултет – Скопје (11:00) ќе се одржи 11. Студентска конференција што ја организира Институтот за филозофија при Филозофскиот факултет во Скопје. Годинешната...

„Уметничкото дело како празник“ предавање на Ристо Солунчев

Во рамките на Студентската уметничка пролет 2024, на 11 април (четврток, 13 ч.), во Салата за седници на Филозофскиот/Филолошкиот факултет ќе се одржи предавање на проф. д-р Ристо Солунчев со наслов „Уметничкото дело како...

Предавања на професор Хрвоје Јуриќ (Загреб)

Известуваме дека на 9 април (вторник), професор Хрвоје Јуриќ од Филозофскиот факултет на Универзитетот во Загреб (https://filoz.ffzg.unizg.hr/nastavnici/hrvoje-juric/) во рамки на CEEPUS мрежата Philosophy and Interdisciplinarity, ќе одржи две предавања на Институтот за филозофија (во...

Видео и фотографии од доделувањето
на нагрaдата „Константин Философ“,
Филозофска книга на годината (2023)

На 11 март 2024 г. Во Салата за седници на Филозофскиот факулет – Скопје, во рамките на одбележувањето на Денот на Филозофското друштво на Македонија, се одржа свечено доделување на наградата „Константин Философ“за Филозофска...

Видео од промоцијата
на „Филозофска трибина 33“

Потсетуваме на промоцијата на „Филозофска трибина“ (број 33) што се одржа на 11 март 2024 г. во Салата за седници на Филозофскиот факулет – Скопје. Списанието го промовираше проф. д-р Марија Тодоровска. Видеото од...

Македонски натпревар
за Меѓународната
филозофска Олимпијада

Македонскиот натпревар за Меѓународната филозофска олимпијада (International Philosophy Olympiad, IPO) ќе се одржина 30 март (сабота) во СУГС Гимназија „Раде Јовчевски Корчагин“, Скопје. Ова ќе биде трет пат како Филозофското друштво на Македонија организира...