Филозофско друштво на Македонија Блог

Излезе од печат 31. издание на списанието „Филозофска трибина“

Известуваме за излегувањето од печат на 31. број од списанието „Филозофска трибина“, односно неговото прво овогодишно издание. Тема на бројот и стожерен дел на оваа „Трибина“ е: „Филозофската мисла во Македонија“ во којшто се...

Промоција на стихозбирката „Јанѕа“ на Ана Петровска

Вечерва (5.10.2022 г.), со почеток во 20 часот во кафе-книжарницата „Буква“ ќе се случи промоцијата на стихозбирката „Јанѕа“ од Ана Петровска. <br> Промотори на збирката ќе бидат проф. д-р Љубомир Цуцуловски и Верица Костова,...

7. Меѓународен философски дијалог
„Исток – Запад“

Во периодот 5-7 октомври ќе се одржи 7. Меѓународен философски дијалог „Исток – Запад“ во Скопје и Свети Николе. Годинава темата на дијалогот гласи: „Наследството на античката филозофија како мост меѓу Исток и Запад“...

Промоција на книгата „Пандемија и постхуманизам“ на проф. д-р Иван Џепароски

Вечерва, во 19.19 часот, во салон Империјал 2 во Културно информативниот центар – Скопје, ќе се одржи промоција на книгата „Пандемија и постхуманизам“ од проф. д-р Иван Џепароски. Книгата „Пандемија и постхуманизам“ (есеи) претставува...

Излезе од печат 27. издание на списанието „Филозофска трибина“

Излезе од печат заостанатото 27. издание на списанието „Филозофска трибина“. Бројот којшто требаше да излезе пролетта 2020 година, најнакрај доби свој книшки еквивалент. Во него се поместени два пригодна текста (in memoriam), посветени на...

Проект: SOPHIE
(Philosophy With Children for Wider Social Inclusion)

Споделуваме официјална информација на Националната агенција за европски образовни програми и мобилност. Според неа, Филозофското друштво на Македонија како носител доби проект на Еразмус+ програмата во делот Партнерство за соработка во училишното образование (Partnership...

Повик за учество на симпозиум на
19. Светски ден на филозофијата

Во рамките на одбележувањето на 19. Светски ден на филозофијата Институтот за филозофија при Филозофскиот факултет во Скопје и Филозофското друштво на Македонија организираат симпозиум на тема: „Современите предизвици на филозофијата и/на науката“. Кон...

Повик за текстови „Филозофска трибина“ бр. 32

Редакцијата на домашното специјализирано списание „Филозофска трибина“ потсетува дека рокот за испраќање на различните прилози (авторски текстови, преводи, рецензии на книги, резимеа, други прилози и сл.) за 32. издание е 1 септември 2022 година....

Промоција на
Зборникот „Philosophy and FIlm“

Промоцијата на зборникот „Филозофија и филм“ (“Philosophy and Film”, Conference Proceedings) се одржа на 8 јуни (среда, 17 ч., Културно информативен центар). Зборникот произлегува од Првата интернационална конференција „Филозофија и филм“ одржана на 25...

Награди за најдобар фил(м)ософски есеј

Ги соопштуваме наградените ученици на Конкурсот за најдобар фил(м)ософски есеј од сегментот Средношколска видео лектира (СВЛ) на Едукативната програма на 12. Филозофски филмски фестивал (12. ФФФ). Есеите оваа година беа инспирирани од извонредниот филмски...