Филозофско друштво на Македонија Блог

Циклус „Јубилејни предавања
на Иститутот за филозофија“

Информираме за една убава традиција што низ годините ја негува Институтот за филозофија при Филозофскиот факултет во Скопје, односно, за одбележувањето на јубилеите од животите на пензионираните професори на Институтот за филозофија преку организирање...

Биоетичко кафе:
Биоетиката и литературата

Центарот за интегративна биоетика при Институтот за филозофија на Филозофски факултет – Скопје на 4 декември (понеделник, 13 ч.) во Библиотеката на Институтот за филозофија ја организира втората средба „Биоетичко кафе: Биоетиката и литературата”....

8. Меѓународен филозофски дијалог „Исток – Запад“

На 6-7 декември ќе се одржи 8. Меѓународен филозофски дијалог „Исток – Запад“. Тема на годинешниот дијалог е: „Филозофијата и глобалните проблеми“ (PHILOSOPHY AND GLOBAL ISSUES). Организатори на оваа етаблирана меѓународна филозофска дијалошка платформа...

Трета дискусија
“Philosophia Christiana”:
ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА

Информираме за третата дискусија во рамите на Форумот за интердискурзивен дијалог “Philosophia Christiana” што ќе се одржи во петок (1декември, 19 ч.) во Библиотеката „Браќа Миладиновци“ – Скопје. Гости на домаќинот и модераторот на...

Втората дискусија
“Philosophia Christiana”:
ХРИСТИЈАНСТВО И ИДЕОЛОГИЈА

Втората дискусија од Форумот ќе се одржи наредната вечер (23 ноември, 19 ч.) во Библиотеката „Браќа Миладиновци“– Скопје, и на неа ќе учествуваатНикола Галевски, координатор на Евангелско-протестантската иницијатива и м-р Мариглен Демири, наставник по...

Интердискурзивен дијалог
“Philosophia Christiana”:
ЧУМУ АНАРХИЗАМ?

Информираме за неколку дискусии што ги организираат нашите колеги од Фондацијата „Свети Фотиј Велики“. Имено под формата Форум за интердискурзивен дијалог “Philosophia Christiana” во среда и четврток (22 и 23 ноември, 19 ч.) ќе...

The Philosophy of Science: The Limits of Controlled Experimentation

Филозофското друштво на Македонија со поддршка на Центарот за стратегиски истражувања при МАНУ на 2 ноември во Малите сали на Македонската академија на науките и уметностите организира предавање со Стивен Фридман (Steven Friedman) на...

Ферид Мухиќ прв добитник
на наградата „Константин Философ“
за животно дело

Филозофското друштво на Македонија известува дека прв добитник на наградата „Константин Философ“ за Животно дело за 2023 година е академик Ферид Мухиќ. Конкурсот за наградите „Константин Филозоф“ беше распишан на 24 март 2023 год.,...

Предавање на Стивен Фридман во МАНУ | 2 ноември, 12 ч.

Потсетуваме за денешниот настан што ќе се одржи во Македонската академија на науките и уметностите (Мали сали, 12 ч.), односно предавањето на Стивен Фридман (Steven Friedman) на тема: „The Philosophy of Science: The Limits...

Два настани со Стивен Фридман

Инфорираме за два настани поврзани со гостувањето на нашиот колега од САД, Стивен Фридман (Steven Friedman). На 17 октомври (вторник, 19:30, Holocaust Memorial Centre), Фридман ќе го изведе неговиот перформанс: “Phalaris’s Bull: Solving the...