filozof

ПРЕДАВАЊЕ ЗА КАНТ

На 10 јуни (понеделник, 12 ч.) во Слушална 8, на Филозофскиот факултет, д-р Иван Миленковиќ (Србија) ќе одржи предавање на тема: „Кантовата недруштвена друштвеност (ungesellige Geselligkeit)“. Предавањето е дел од Придружната програма на 14....

СВЛ: НАГРАДЕНИ ЕСЕИ

На 3 јуни во Кинотеката на С. Македонија се одржа свечено доделување на наградите од циклусот натпревари (2024) за средношколците, односно: Државниот натпревар по филозофија, македонскиот натпревар за Филозофската олимпијада и за Најдобар фил(м)ософски...

XXXII Меѓународна филозофска олимпијада

Во периодот 16-19 мај во главниот град на Финска, Хелсинки, се одржа 32-та Меѓународна филозофска олимпијада (International Philosophy Olympiad, IPO). На неа зедоа учество 110 учесници од 52 држави, меѓу кои и двете ученички,...

Повик за учество на 7. Меѓународен симпозиум „Филозофија и филм“ (Турција)

Информираме за Повикот за учество на 7. Меѓународен симпозиум „Филозофија и филм“ што го органзизираат нашите пријатели од списанието „SineFilozofi“ (Турција). Од оваа година Филозофското друштво на Македонија е партнер во организацијата на симпозиумот,...

11. Студентска конференција

На 9 мај 2024 година (четврток), во Салата за седници на Филозофскиот факултет – Скопје (11:00) ќе се одржи 11. Студентска конференција што ја организира Институтот за филозофија при Филозофскиот факултет во Скопје. Годинешната...

„Уметничкото дело како празник“ предавање на Ристо Солунчев

Во рамките на Студентската уметничка пролет 2024, на 11 април (четврток, 13 ч.), во Салата за седници на Филозофскиот/Филолошкиот факултет ќе се одржи предавање на проф. д-р Ристо Солунчев со наслов „Уметничкото дело како...

Предавања на професор Хрвоје Јуриќ (Загреб)

Известуваме дека на 9 април (вторник), професор Хрвоје Јуриќ од Филозофскиот факултет на Универзитетот во Загреб (https://filoz.ffzg.unizg.hr/nastavnici/hrvoje-juric/) во рамки на CEEPUS мрежата Philosophy and Interdisciplinarity, ќе одржи две предавања на Институтот за филозофија (во...

Победници
на филозофската Олимпијада 2024

На 30 март во просториите на СУГС „Раде Јовчевски Корчагин“ се одржа третиот македонски натпревар за филозофската олимпијада (International Philosophy Olympiad, IPO) во организација на Филозофското друштво на Македонија. На натпреварот учествуваа 12 ученици...

Конкурс за наградите
„Константин Философ“ за 2024

Наградите „Константин Философ“ Филозофското друштво на Македонија се замислени како видлива внатреструкова валоразиција на домашните филозофски постигнувања. Наша желба е тие да дадат и дополнителен поттик во промоцијата на филозофското творештво, образование и воопшто...

Видео и фотографии од доделувањето
на нагрaдата „Константин Философ“,
Филозофска книга на годината (2023)

На 11 март 2024 г. Во Салата за седници на Филозофскиот факулет – Скопје, во рамките на одбележувањето на Денот на Филозофското друштво на Македонија, се одржа свечено доделување на наградата „Константин Философ“за Филозофска...