ПРВО ПА ЖЕНСКО:
Џоди Дин и Сенка Анастасова
во Скопје

Во понеделник во Музеј на современата уметност Скопје / Museum of Contemporary Art Skopje нашата колешка Сенка Анастасова, која е дел и од годинешната конференција „Филозофија и филм“ и на минатогодишната конференција по повод Светскиот ден на филозофијата, ќе има разговор со Џоди Дин.

Оваа средба Анастасова – Дин е воедно дел од долгогодишната соработка на овие две авторки во рамки на премислување на отпорот против капиталистичкиот систем, класата, расата, политичко-економските субверзии и социјалната реартикулација, како и (пост)колонијалните релации и современата феминистичка политичка теорија во САД и Европа.

Οвој разговор е дел од серијата критичко-филозофски панел разговори што Анастасова ги води на различни локации низ светот, а оваа пролет ќе се случат во Скопје. Најпрво, Џоди Дин ќе оддржи свое предавање на тема: „Лекции од црните комунистички жени“. Разговорот ќе се надоврзе и на најновата книга на Дин (што ја уредува заедно со Ч. Бурден-Стели), насловена како „Организирај се, бори се, победи: политички записи на црните жени комунистки“ (“Organize, fight, win: black communist women’s political writings”) во издание на Версо и на најновата книга на Анастасова од домен на феминистичката епистемологија, насловена како ‘’Политичка наратософија’’, во издание на Раутлиџ Прес, 2023.

You may also like...