награди „Константин Философ“

Конкурс за наградите
„Константин Философ“ за 2024

Наградите „Константин Философ“ Филозофското друштво на Македонија се замислени како видлива внатреструкова валоразиција на домашните филозофски постигнувања. Наша желба е тие да дадат и дополнителен поттик во промоцијата на филозофското творештво, образование и воопшто...

Видео и фотографии од доделувањето
на нагрaдата „Константин Философ“,
Филозофска книга на годината (2023)

На 11 март 2024 г. Во Салата за седници на Филозофскиот факулет – Скопје, во рамките на одбележувањето на Денот на Филозофското друштво на Македонија, се одржа свечено доделување на наградата „Константин Философ“за Филозофска...

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА ДЕНОТ
НА ФИЛОЗОФСКОТО ДРУШТВО
НА МАКЕДОНИЈА

На 10 март се навршуваат 21 година од непрекинатото делување на Филозофското друштво на Македонија (ФДМ) во сегашниот облик. Друштвото, се разбира, има постара традиција и историја, односно е основано во 1956 година како...

Наградата „Константин Философ“ за Филозофска книга на годината (2023) за двотомниот речник ФИЛОЗОФИЈА

Филозофското друштво на Македонија информира дека прв добитник на наградата „Константин Философ“ за Филозофска книга на годината за 2023 година е двотомниот речник „Македонска научна и стручна терминологија – ФИЛОЗОФИЈА“, подготвен од проф. д-р...