Предавања

„Уметничкото дело како празник“ предавање на Ристо Солунчев

Во рамките на Студентската уметничка пролет 2024, на 11 април (четврток, 13 ч.), во Салата за седници на Филозофскиот/Филолошкиот факултет ќе се одржи предавање на проф. д-р Ристо Солунчев со наслов „Уметничкото дело како...

Предавања на професор Хрвоје Јуриќ (Загреб)

Известуваме дека на 9 април (вторник), професор Хрвоје Јуриќ од Филозофскиот факултет на Универзитетот во Загреб (https://filoz.ffzg.unizg.hr/nastavnici/hrvoje-juric/) во рамки на CEEPUS мрежата Philosophy and Interdisciplinarity, ќе одржи две предавања на Институтот за филозофија (во...

Форум “Philosophia Christiana”-
4. дискусија:
КОЈ ЈА ОДНЕСЕ ШЕГАТА?

Четвртата дискусија во рамите на Форумот за интердискурзивен дијалог “Philosophia Christiana” ќе се одржи во понеделник (11 декември, 19 ч.) во Библиотеката „Браќа Миладиновци“ – Скопје. Овојпат гости на Форумот се: проф. д-р Ненад...

Предавање на Стивен Фридман во МАНУ | 2 ноември, 12 ч.

Потсетуваме за денешниот настан што ќе се одржи во Македонската академија на науките и уметностите (Мали сали, 12 ч.), односно предавањето на Стивен Фридман (Steven Friedman) на тема: „The Philosophy of Science: The Limits...

Два настани со Стивен Фридман

Инфорираме за два настани поврзани со гостувањето на нашиот колега од САД, Стивен Фридман (Steven Friedman). На 17 октомври (вторник, 19:30, Holocaust Memorial Centre), Фридман ќе го изведе неговиот перформанс: “Phalaris’s Bull: Solving the...

Алумни предавање со Александар Ускоков

На 22 ноември (вторник, 18 ч., Zoom-платформа), Филозофското друштво на Македонија и Институтот за филозофија при Филозофскиот факултет во Скопје организираат онлајн предавање со колегата д-р Александар Ускоков (Lector in Sanskrit, South Asian Studies...

Отворен циклусот онлајн предавања АЛУМНИ

Институтот за филозофија при Филозофскиот факултет Скопје (Филозофија Фзф УКиМ) и Филозофското друштво на Македонија ве покануваат на онлајн предавање на колегата д-р Александар Стаматов, доцент на Универзитетот Минг Чуан, Тајван, на тема: ПАТОТ...