Светски ден на филозофијата

20. ЧЕСТВУВАЊЕ НА СВЕТСКИОТ ДЕН НА ФИЛОЗОФИЈАТА

16 ноември 2023 (10 ч.), Филозофски факултет

На 16 ноември ќе се одбележи Светскиот ден на филозофијата. Настанот (веќе) традиционално ќе биде отворен со Мал концерт на студентите од Факултетот за музичка уметност, во класата на проф. м-р Дарко Багески. Собирот...

Повик за учество на Симпозиум

Како централен дел од 20. јубилејно одбележување на Светскиот ден на филозофијата, Институтот за филозофија при Филозофскиот факултет во Скопје и Филозофското друштво на Македонија организираат симпозиум на тема: АДАМ СМИТ: 300 ГОДИНИ ОД...

Обраќање на
Ернесто Хередеро дел Кампо,
СДФ 2022

На минатогодишното 19. одбележување на Светскиот ден на филозофијата (17-18 ноември 2022) пригодно обраќање за смислата на филозофијата имаше нашиот колега, филозоф, м-р Ернесто Хередеро дел Кампо (Заменик шеф на мисија и Аташе за...

19. Светски ден на филозофијата

На 17-18 ноември (четврток/петок, 10 ч.) ќе се одржи 19. одбележување на Светскиот ден на филозофијата. Организаторите, Филозофскиот факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје и Филозофското друштво на Македонија, годинава предвидуваат...

Повик за учество на симпозиум на
19. Светски ден на филозофијата

Во рамките на одбележувањето на 19. Светски ден на филозофијата Институтот за филозофија при Филозофскиот факултет во Скопје и Филозофското друштво на Македонија организираат симпозиум на тема: „Современите предизвици на филозофијата и/на науката“. Кон...

Одбележување на светскиот ден на филозофијата

Утре, 18 ноември (четврток),на Zoom – дигиталната платформа (линк: https://us06web.zoom.us/j/85161432928…) со почеток во 10:00 часот ќе се одбележи Светскиот ден на филозофијата. Институтот за филозофија (Филозофија Фзф УКиМ) при Филозофскиот факултет (Филозофски факултет –...