Новости

СВЛ: НАГРАДЕНИ ЕСЕИ

На 3 јуни во Кинотеката на С. Македонија се одржа свечено доделување на наградите од циклусот натпревари (2024) за средношколците, односно: Државниот натпревар по филозофија, македонскиот натпревар за Филозофската олимпијада и за Најдобар фил(м)ософски...

XXXII Меѓународна филозофска олимпијада

Во периодот 16-19 мај во главниот град на Финска, Хелсинки, се одржа 32-та Меѓународна филозофска олимпијада (International Philosophy Olympiad, IPO). На неа зедоа учество 110 учесници од 52 држави, меѓу кои и двете ученички,...

Повик за учество на 7. Меѓународен симпозиум „Филозофија и филм“ (Турција)

Информираме за Повикот за учество на 7. Меѓународен симпозиум „Филозофија и филм“ што го органзизираат нашите пријатели од списанието „SineFilozofi“ (Турција). Од оваа година Филозофското друштво на Македонија е партнер во организацијата на симпозиумот,...

11. Студентска конференција

На 9 мај 2024 година (четврток), во Салата за седници на Филозофскиот факултет – Скопје (11:00) ќе се одржи 11. Студентска конференција што ја организира Институтот за филозофија при Филозофскиот факултет во Скопје. Годинешната...

Видео и фотографии од доделувањето
на нагрaдата „Константин Философ“,
Филозофска книга на годината (2023)

На 11 март 2024 г. Во Салата за седници на Филозофскиот факулет – Скопје, во рамките на одбележувањето на Денот на Филозофското друштво на Македонија, се одржа свечено доделување на наградата „Константин Философ“за Филозофска...

Победници на државниот натпревар по Филозофија

Филозофското друштво на Македонија по петти пат спроведе акредитирани натпревари по ФИЛОЗОФИЈА за учениците од IV година средно образование. Во периодот јануари-март Друштвото во соработка со колегите наставници од средните училишта ги реализира натпреварите...

КОМЕМОРАТИВНА СЕДНИЦА
ЗА АКАДЕМИК ЈОРДАН
ПОП-ЈОРДАНОВ

На 12 март почина академик Јордан Поп-Јорданов (1925-2024), исклучителен македонски научник со светско реноме со значајни придонеси во областите на: неутрониката („метод на Поп-Јорданов“ за термализација на неутроните, објавено во престижното издание на Обединетите...

ЦИКЛУС ПРЕДАВАЊА
ЗА КИНЕСКАТА ФИЛОСОФИЈА
СО Д-Р ИГОР РАДЕВ

Во организација на Институтот за филозофија при Филозофскиот факултет – Скопје во периодот од 8 до 29 март 2024 година ќе се одржи циклус предавања на тема ТРИТЕ ТАКТА НА КИНЕСКАТА ФИЛОСОФИЈАсо д-р Игор...

Промоција на монографија
„Два опита (Конески и Старделов)“
од проф. д-р Иван Џепароски

На 5 март (вторник), со почеток од 13 часот во Салата за седници на Филозофскиот и на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ ќе се одржи промоцијата на монографијата „Два опита (Конески и Старделов)“ од проф....

6. МЕЃУНАРОДНА НЕДЕЛА
НА ФИЛОЗОФСКИОТ ФАКУЛТЕТ

Во периодот 19-23 февруари 2024 година Филозофскиот факултет по шести пат ја организира Меѓународната недела на факулетот. Годинава, тема на академскиот собир е: „Вештачката интелигенција во хуманистичките и оштествените науки“ (Artificial Intelligence in Humanities...