Трибини

Седма панел дискусија од ХФФ II: Lingua sua (Сопствениот јазик)

Седмата панел дискусија од Христијанскиот философски форум II ќе се одржи во просториите на Градската библиотека „Браќа Миладиновци на 29 ноември (вторник, 19 ч.). Тема на дискусијата е Lingua sua (Сопствениот јазик), а гости...

Шеста панел дискусија на ХФФ II:
In mundo (Во светот)

На 24 ноември (четврток, 18 ч.) е предвидена шестата панел дискусија од Христијанскиот философски форум II. Тема на дискусијата е In mundo (Во светот), а гости на панелот ќе бидат: д-р Давор Џалто (професор...

Трибина:
„Философијата и книжевните облици“

Филозофското друштво на Македонија и Здружението на класични филолози „Антика“ ве покануваат на двојно интелектуално дружење на 14 март (среда) на Филозофскиот факултет во Скопје. Со почеток во 10 ч., во Свечената сала на...

Трибина посветена на македонската филозофска терминологија

  Трибината на тема „Македонски филозофски терминолошки речник: искуства и предизвици (Античка филозофија)“ и работилницата насловена „Терминот ὕλη во контекст на Аристотеловата филозофија – преводни предизвици, дилеми, решенија“ во организација на Здружението на класични...

Трибина: Метафизиката во современата аналитичка филозофија

  Tрибината МЕТАФИЗИКАТА ВО СОВРЕМЕНАТА АНАЛИТИЧКА ФИЛОЗОФИЈА, организирана од Филозофското друштво на Македонија и Институтот за филозофија при Филозофскиот факултет во Скопје, е можност за македонската публика да ги проследи предавања на два еминентни...