Настани

Промоција на
Зборникот „Philosophy and FIlm“

Промоцијата на зборникот „Филозофија и филм“ (“Philosophy and Film”, Conference Proceedings) се одржа на 8 јуни (среда, 17 ч., Културно информативен центар). Зборникот произлегува од Првата интернационална конференција „Филозофија и филм“ одржана на 25...

Отворен циклусот онлајн предавања АЛУМНИ

Институтот за филозофија при Филозофскиот факултет Скопје (Филозофија Фзф УКиМ) и Филозофското друштво на Македонија ве покануваат на онлајн предавање на колегата д-р Александар Стаматов, доцент на Универзитетот Минг Чуан, Тајван, на тема: ПАТОТ...

Светскиот ден на логиката (2022)

Институтот за филозофија при Филозофскиот факултет во Скопје (Филозофија Фзф УКиМ, Филозофски факултет – Скопје) и Филозофското друштво на Македонија приклучувајќи се на одбележувањето на Светскиот ден на логиката, организираат онлајн предавање на тема:...

Одбележување на светскиот ден на филозофијата

Утре, 18 ноември (четврток),на Zoom – дигиталната платформа (линк: https://us06web.zoom.us/j/85161432928…) со почеток во 10:00 часот ќе се одбележи Светскиот ден на филозофијата. Институтот за филозофија (Филозофија Фзф УКиМ) при Филозофскиот факултет (Филозофски факултет –...

Промоција на 26. број на Филозофска трибина

Нашиот новогодишен подарок за вас оваа година: тематот ФИЛОЗОФИЈА И ФИЛМ на нашата и ваша „Филозофска трибина“, посветен на нашиот драг професор Стефан Сидовски кој последните три години беше дел и од Фестивалот. Во...

Работилница:
„Зборови, сенки, идеи –
Платоновиот стил, јазик и мисла како преведувачки предизвик

Платоновата филозофија, поради употребата на дијалогот како медиум низ кој Платон одбира да ја претстави, претставува еден од најголемите преведувачки и интерпретативни предизвици во историјата на филозофијата. Токму поради ова, низ интерактивна анализа на...

Трибина:
„Философијата и книжевните облици“

Филозофското друштво на Македонија и Здружението на класични филолози „Антика“ ве покануваат на двојно интелектуално дружење на 14 март (среда) на Филозофскиот факултет во Скопје. Со почеток во 10 ч., во Свечената сала на...

Промоција на зборникот
„Chronos и Kairos“

Промоција на Зборникот текстови „Chronos и Kairos – Античките концепти за времето“ во издание на Филозофското друштво на Македонија и Здружението на класични филолози „Антика“. Промотор: доц. д-р Јасмина Поповска од Институтот за филозофија...

Симпозиум: ΛOΓΟΣ и ΤΡOΠΟΣ

Институтот за класични студии и Институтот за филозофија при Филозофскиот факултет во Скопје заедно со Филозофското друштво на Македонија и Здружението на класични филолози „Антика“ на 29-30 мај, на Философскиот факултет во Скопје (Електронска предавална...

„За душата“-
Втора меѓународна научна конференција

Филозофското друштво на Македонија, Здружението за компаративна книжевност на Македонија (ЗККМ) и Здружението на класични филолози „Антика“, ја имаат честа и задоволството да ја организираат Втората меѓународна научна конференција „За Душата“. Конференцијата се одржи...