Проекти

Конкурс за наградите
„Константин Философ“ за 2024

Наградите „Константин Философ“ Филозофското друштво на Македонија се замислени како видлива внатреструкова валоразиција на домашните филозофски постигнувања. Наша желба е тие да дадат и дополнителен поттик во промоцијата на филозофското творештво, образование и воопшто...

Видео и фотографии од доделувањето
на нагрaдата „Константин Философ“,
Филозофска книга на годината (2023)

На 11 март 2024 г. Во Салата за седници на Филозофскиот факулет – Скопје, во рамките на одбележувањето на Денот на Филозофското друштво на Македонија, се одржа свечено доделување на наградата „Константин Философ“за Филозофска...

Средношколска видео лектира!

Филозофски филмски фестивал ги поканува средношколците на проекција на видео лектира: „Али: Стравот ја јаде душата“ на Рајнер Вендерс Фасбиндер. На 9. април (вторник), 17:30 часот во Кино Фросина во МКЦ, Скопје. Во однос...

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА ДЕНОТ
НА ФИЛОЗОФСКОТО ДРУШТВО
НА МАКЕДОНИЈА

На 10 март се навршуваат 21 година од непрекинатото делување на Филозофското друштво на Македонија (ФДМ) во сегашниот облик. Друштвото, се разбира, има постара традиција и историја, односно е основано во 1956 година како...

Наградата „Константин Философ“ за Филозофска книга на годината (2023) за двотомниот речник ФИЛОЗОФИЈА

Филозофското друштво на Македонија информира дека прв добитник на наградата „Константин Философ“ за Филозофска книга на годината за 2023 година е двотомниот речник „Македонска научна и стручна терминологија – ФИЛОЗОФИЈА“, подготвен од проф. д-р...

20. ЧЕСТВУВАЊЕ НА СВЕТСКИОТ ДЕН НА ФИЛОЗОФИЈАТА

16 ноември 2023 (10 ч.), Филозофски факултет

На 16 ноември ќе се одбележи Светскиот ден на филозофијата. Настанот (веќе) традиционално ќе биде отворен со Мал концерт на студентите од Факултетот за музичка уметност, во класата на проф. м-р Дарко Багески. Собирот...

Видео од предавањето на
д-р Јорданчо Секуловски

На YouTube каналот на Филозофското друштво на Македонија е поставен видео записот од онлајн предавањето на д-р Јорданчо Секуловски (професор на Temple University, Japan) на тема: ЕТИКАТА НА ТЕЦУРО ВАЦУЏИ: КАТА КАКО МЕТА-АКСИОМА НА...

Алумни предавање
со Јорданчо Секуловски

На 18 август (петок, 11 ч., Слушална 8 на Филозофски факултет во Скопје), Филозофското друштво на Македонија и Институтот за филозофија при Филозофскиот факултет во Скопје организираат предавање со колегата д-р Јорданчо Секуловски на...

Повик за учество на Симпозиум

Како централен дел од 20. јубилејно одбележување на Светскиот ден на филозофијата, Институтот за филозофија при Филозофскиот факултет во Скопје и Филозофското друштво на Македонија организираат симпозиум на тема: АДАМ СМИТ: 300 ГОДИНИ ОД...

Зануси, специјален гостин
на 13. ФФФ

Малкумина знаат дека, покрај студиите по режија на Филмската школа во Лоѓ, еден од бардовите на современата полска кинематографија, Кшиштоф Зануси, има студирано и филозофија на Јагелонскиот универзитет во Краков, а исто така и...