Изданија

Видео од промоцијата
на „Филозофска трибина 33“

Потсетуваме на промоцијата на „Филозофска трибина“ (број 33) што се одржа на 11 март 2024 г. во Салата за седници на Филозофскиот факулет – Скопје. Списанието го промовираше проф. д-р Марија Тодоровска. Видеото од...

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА ДЕНОТ
НА ФИЛОЗОФСКОТО ДРУШТВО
НА МАКЕДОНИЈА

На 10 март се навршуваат 21 година од непрекинатото делување на Филозофското друштво на Македонија (ФДМ) во сегашниот облик. Друштвото, се разбира, има постара традиција и историја, односно е основано во 1956 година како...

ФОКУС МИЛЧО МАНЧЕВСКИ

На 1 февруари во Едукативниот културен центар „Лабораториум“ (19 ч.) ќе се одржат два настани во чијшто центар е творештвото на едно од нашите најзначајни режисерски имиња и еден од најголемите амбасадори на македонската...

„МАНЧЕВСКИ: ПЕТ ЕСЕИ“
ТРЕТО ИЗДАНИЕ ВО ЕДИЦИЈАТА ФИЛМОСОФИЈА

Со огромна радост известуваме дека неодамна излезе од печат публикацијата МАНЧЕВСКИ: ПЕТ ЕСЕИ од реномираниот во светски рамки македонски режисер Милчо Манчевски. Изданието е двојазично (на македонски и на англиски јазик) и излегува како...

„Филозофска трибина“ бр. 34

Информираме за појавувањето од печат на второто минатогодишно издание на „Филозофска трибина“, односно бројот 34. Оваа свеска нема централна тема и во неа можат да се сретнат 6 авторски текстови (од: Мирко Ѓошевски, Трајче...

Нови четири броја
на „Филозофска трибина“
со слободен пристап

Филозофското друштво на Македонија на сите мислечки и творечки луѓе им посакува токму таква 2024 година! Во тој дух годинава ја започнуваме со слободен пристап до сите текстови на уште четири „Филозофски трибини“ (22&23,...

Повик за текстови за “Филозофска трибина 34”

Редакцијата на „Филозофска трибина“ потсетува дека рокот за испраќање на различните прилози (авторски текстови, преводи, рецензии на книги, резимеа, други прилози и сл.) за 34. издание е 1 септември 2023 година. За посочениот број...

Промоција на две
„Филозофска трибина“ (број 31. и 32.)

Филозофското друштво на Македонија организира промоција на двете последно излезени „Филозофски трибини“ (31. & 32.). Промоцијата ќе се одржи на 23 март (четврток), во Културно Информативниот Центар – Скопје, со почеток во 19:30 ч....

Од промоцијата
на „Филозофска трибина“ 29 & 30

На 17 февруари 2023г. во Свечената сала на Филозофскиот факултет, се одржа промоција на две „Филозофски трибини“ (29 & 30). Организатори на настанот беа Филозофското друштво на Македонија (коешто воедно е и издавач на...

Промоција на две „Филозофска трибина“
(број 29. и 30.)

Филозофското друштво на Македонија и Институтот за филозофија при Филозофскиот факултет организираат промоција на двете „Филозофски трибини“ (29. & 30.) од 2021 година. Промоцијата ќе се одржи на 17 февруари (петок), во Свечената сала...